NIEUWEGEIN
ONTDEKT
NAZARETH
600 jaar geleden werd in het huidige park Oudegein het Nazareth klooster gesticht, met alle (smeuïge) perikelen die daarbij kwamen kijken. Om deze historische gebeurtenis een plek te geven in de Nieuwegeinse canon, sloegen diverse Nieuwegeinse partijen hun handen ineen.
'Project Nazareth' is een prachtig voorbeeld van talentontwikkeling, stadsprogrammering en samenwerkingen binnen Nieuwegein, met Nieuwegeins cultureel erfgoed in de spotlight. In samenwerking met de Historische kring in Nieuwegein begonnen Puck Dekker en Sam Jennen, twee derdejaars studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, op 1 maart met het vervaardigen van een kunstwerk in het vogelbroedbos van park Oudegein. Het werd het silhouet van de ruïne van het Nazareth klooster, dat precies op die plek werd gebouwd. Het kunstwerk is gemaakt van wilgentakken, die bij het knotten in Nieuwegein zijn verzameld. Zo heeft het werk een duurzame herkomst, een historische betekenis en gaat het een verbintenis aan met het vogelbroedbos.
Op 10 mei 2023 vond er een bijzondere editie plaats van de einduitvoering van ‘De Talentenklas’ van het kunstencentrum van DE KOM. In ‘De Talentenklas’ krijgen leerlingen van verschillende disciplines extra verdieping binnen hun eigen vakgebied. Hun krachten werden dit jaar gebundeld in de einduitvoering ‘NON - Nieuwegein Ontdekt Nazareth’, die verhaalt over diverse gebeurtenissen die plaats hebben gevonden in het Nazareth klooster. Anne Terwisscha schreef het script en Carin Sleurink vervaardigde het decor. De Historische Kring Nieuwegein gaf voorafgaand aan ‘NON’ een inleiding.
SAMENWERKINGSPARTNERS
Gemeente Nieuwegein
De Historische Kring Nieuwegein
Anne Terwisscha (script)
Frans Zonneveld (artistieke leiding)
Kees Adolfsen (muzikale leiding)
Carin Sleurink (decor en logo)
STIP VSO (decor)
Het Nazareth Klooster
Het Nazareth klooster werd gesticht door drie nonnen in 1423. Zij waren uit Almkerk gevlucht na de St. Elisabethsvloed van 1421. Na een onstuimig bestaan werd het klooster in 1565 op last van Paus Pius IV gesloten. De laatste nonnen hebben in 1572 het klooster verlaten, waarna het in verval is geraakt.
Kunstwerk
Op 1 maart begonnen Puck Dekker en Sam Jennen, twee derdejaars studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, met het vervaardigen van een kunstwerk in het vogelbroedbos van park Oudegein. Het werd het silhouet van de ruïne van het Nazareth klooster dat op die plaats 600 jaar geleden werd gesticht. De ruïne is te vinden langs het fietspad dat van de parkeerplaats naast Jack's Grillhouse loopt naar de Coopertestbaan loopt. Op 10 mei 2023 werd de 'pseudo ruïne' onthuld.
Wilgentakken
Het kunstwerk werd gemaakt van wilgentakken, die bij het knotten in Nieuwegein zijn verzameld. Zo heeft het werk een duurzame herkomst, een historische betekenis en gaat het een verbintenis aan met het vogelbroedbos. Het weven van wilgentakken is in de omgeving van Nieuwegein een typerend oud gebruik wat past bij de geschiedenis van het klooster.
HET ERFGOED VAN NIEUWEGEIN
Bij Nieuwegein denken de meeste mensen aan een groeikern, aan een jonge stad die in de jaren ’70 en ’80 ontstaan is. Denken ze ook aan cultureel erfgoed? Stiekem heeft Nieuwegein een enorme rijkdom aan historische verhalen, zoals die van het Nazarethklooster. Deze verborgen verhalen zijn het vertellen waard. Door mensen mee te nemen op ontdekkingsreis naar het ontstaan van Nieuwegein leren we meer over de stad die we vandaag de dag zijn. En kunnen we gaan nadenken over de stad die we in de toekomst willen worden. Zo verbinden we heden, verleden en toekomst met elkaar. De gemeente maakt initiatieven die hieraan bijdragen graag mogelijk. Dit doen we voornamelijk door subsidie te verstrekken en inhoudelijk of praktisch te ondersteunen waar dit nodig is. De waarde van dit soort projecten zit in de samenwerking tussen gemeente en de stad, iets wat in het project Nazareth mooi zichtbaar is.
Sarah Gresnigt
Beleidsadviseur archeologie en erfgoed
Gemeente Nieuwegein