DE KOM, stadstheater en kunstencentrum

DE KOM is een stadstheater én kunstencentrum. Hier kun je de artiest ontmoeten, maar ook de artiest zijn. Haal je hart op aan al het moois dat we te bieden hebben, er valt voor iedereen wel iets te beleven en te doen. Geniet van de meest spectaculaire producties of ga volledig op in intiemere voorstellingen in het theater, ontwikkel je eigen talent en zet ook zelf stappen op ons podium.

DE KOM wil dé culturele ontmoetingsplek voor Nieuwegein zijn, een (mobiel) huis van verbeelding waar iedereen zich thuis mag voelen en kan ontdekken en groeien.
We streven ernaar om alle praktische, sociaal-maatschappelijke en emotionele drempels weg te nemen. Met alles wat we in huis hebben, alle kennis, alle inspiratie en alle bevlogenheid, willen we meer mogelijk maken voor meer mensen.

onze missie
Wij verleiden mensen tot het ontwikkelen van hun talenten en het opdoen van cultureel bijzondere ervaringen, die sterk bijdragen aan hun gevoel van welbevinden en verruiming van hun sociale en intellectuele vaardigheden. Wij willen ervoor zorgen dat alle inwoners van ons verzorgingsgebied kunnen en willen participeren in onze activiteiten. Lees in ons KOMPAS 2022-2025 meer over onze koers.

het gebouw
DE KOM, stadstheater en kunstencentrum is sinds september 2012 gevestigd aan het Stadsplein en een cultuurinstelling om trots op te zijn. Het opvallende, mooie gebouw is ontworpen door architect Frits van Dongen van de Architekten Cie. Zowel cursisten van het kunstencentrum als bezoekers van het stadstheater kunnen er hun hart ophalen aan kunst en cultuur.





 

glas
De glazen gevel van het gebouw is bedrukt met een deels transparante print die de illusie van (theater)gordijnen wekt. De doorzichtigheid van de noordgevel aan het Stadsplein, met daarachter de foyers, verbindt binnen en buiten. De openheid maakt nieuwsgierig naar wat zich binnen afspeelt. Naar buiten is er vrij uitzicht. Op de zuid- en oostgevel voorkomt het lagere transparantiepercentage oververhitting door de zon.
hardsteen
De ruime entreehal van DE KOM is voorzien van een duurzame en tijdloze vloer van Belgisch hardsteen. In de structuur van deze steensoort komen schelpen kristaldeeltjes voor die het licht weerkaatsen. De vloer bestaat uit stroken van variërende breedtes en is op verschillende manieren afgewerkt. De donkere, klassieke vloer vormt een overgang tussen de openbare ruimte en de lichte foyers op de verdiepingen erboven.
populus
Het hout van de massieve wandpanelen in de foyers is afkomstig van de populier (Populus), een geslacht van loofbomen uit de wilgenfamilie (Salicaceae). De panelen fungeren als symbolische coulissen tussen de buitenwereld en de droomwereld van het theater. De ruimten hebben geen verlaagde plafonds nodig omdat verlichting, geluidsabsorptie en klimaatbehandeling al zijn geïntegreerd in de houten wanden.
juglans nigra
De donkere wanden van de Rabobankzaal maken deze bonbonnière-knus. Het hout van de wanden is afkomstig van de zwarte walnootboom (Juglans nigra). De wanden worden onderbroken door de verlichting, wat een gunstig effect heeft op de akoestiek.
sedum
Bovenop DE KOM ligt een 1800 m2 groot groendak. Deze groenvoorziening bestaat uit vetplantjes (sedums), kruiden, zoals alium en tijm, en wilde bloemen. Het groendak beschermt de dakbedekking, ontlast het riool door waterretentie en zorgt voor energiebesparing door de isolerende werking.
led
De gevel van het pand is rondom en op iedere verdieping voorzien van gekleurde led-verlichting. De print op de gevels is de drager van het licht en verspreidt een sfeervolle gloed over het glas. De led-verlichting wordt via een computer bediend en kan alle kleuren van de regenboog aannemen. De feestelijke lichtsnoeren verlichten ook meteen de foyers, waardoor geen extra lampen nodig zijn aan de plafonds.